torsdag 28 februari 2013

Liam 9 månader

Han har hunnit bli så stor och kan så mycket redan, han är modig och en riktig liten forskare. Allt ska testas och kännas eller smakas på och han är inte rädd för något!

Tungan åker titt som tätt ut för att 'styra' när han koncentrerar sig på något eller när han klättrar, kryper o svänger runt. Som på bilderna här:





Pratar gör han också hela tiden, om inte till oss så för sig själv. Mamma och dadda säger han och verkar skilja medvetet på orden. Ibland säger han något som låter som 'titta', och 'ja'/'yeah'.

Att koncentrera sig går jättebra, han kan sitta och ensamleka länge, 30-40 min åt gången en bra dag.

Snuttefilten med lilla räven är ännu viktigare än innan. Snutten har blivit hans absolut bästa kompis och den följer med överallt.



Det känns som att han är överallt hela tiden eftersom han kryper och rör sig så mycket nu. Han kan sätta sig ner från stående nu bra o säkert, kryper uppför hela trappan själv på 1-2 minuter, står helt utan stöd i några sekunder, står ofta utan att hålla i sig med bara ena höften mot ett stöd, puttar saker framför sig och staplar efter (fötterna hänger inte alltid med!).



Han öppnar och stänger luckor och lådor, klättrar på saker för att nå upp till en annan sak (han anstränger sig jättemycket för att få tag på saker!), sitter mycket på knä och inte bara på rumpan. Om han står upp kan han hålla i sig med en hand och samtidigt böja sig ner för att plocka upp något från golvet med den andra handen. Ofta står han på tårna som en ballerina med tårna böjda åt 'fel' håll för att kunna nå upp till saker. På denna bilden visar han upp sin högra ballerina-fot.



Han reagerar på ordet nej och blir arg och jätteledsen när han inte får. Så fort han hör 'nej' eller 'no' så visar han missnöjet direkt, redan innan man har hunnit fram för att hindra honom.

Han ler alltid tillbaka direkt om någon ler mot honom och han känner igen personen. Han blir överlycklig och skrattar högt och skriker till av lycka när han hör att det spolas vatten i badkaret.
Han tycker om att medvetet kasta saker på golvet. t.ex. kasta skeden från sin matbricka och titta efter den. Sen när han får tillbaka den så gör han om det direkt igen.
Han tycker mycket om musik och när saker låter och ger ljud ifrån sig. Han älskar långa snören o band som han kan rycka i och sitta och pilla med mellan fingrarna. Han älskar kokosfett och smör och kan sitta och gräva i det med fingrarna om man inte har koll. Annars så tycker han om det mesta i matväg så länge han ser att vi också äter av det, det ska ju vara "riktig" mat tycker han. Han kan dricka små mängder ur pipmug och sugrör men inte ur vanligt glas.
Han är väldigt kittlig under fötterna och tycker om att göra kullerbyttor i någons famn eller att hänga upp och ner.



Han har en massa roliga miner för sig, en där han rynkar på näsan jättemycket samtidigt som han blåser luft in o ut som en arg tjur. Och en annan min där han ler och suger in läpparna så att han ser ut som en gamling. Som på de 2 bilderna här nedan:





Han är vaken mycket längre i sträck på dagen, upp till 4-5 h ibland, och sover oftast bara 2 ggr/dan.
Han sover fortfarande hela nätter, oftast 21-09. Däremot är han otroligt lättväckt när han sover.
Ibland hör man honom småprata för sig själv inne i sängen på konstiga tider mitt i natten men han är duktig o somnar om igen helt på egen hand efter en stund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar