torsdag 29 augusti 2013

Liam 15 månader

Tjockisen börjar tappa sitt babyhull. Jag ser det jättetydligt på bilder om jag jämför nu med när han var 8-9 månader. Ända sedan han började gå har han blivit smalare egentligen.
Men han äter bra och blir bättre o bättre på att äta stora bitar och tugga i sig. Nu äter han med gaffel och sked. Det funkar bäst om man i förväg sticker nåt på gaffeln o sen ger till honom men han försöker också att sticka med den själv även om han inte alltid lyckas.
En annan kul grej är att han blåser på maten innan han tar en tugga, han har fått för sig att han måste göra det även när det är kallt eftersom han sett oss göra det när det är varmt.
Han kan dricka från sugrör.

Han älskar att städa då blir han jättelycklig och kan hålla på länge. Det bästa tycker han är att dammsuga, sortera tvätt, våttorka o skrubba.
Han gillar också att torka sig själv utanpå blöjan med sina rena tvättlappar.

Han bits o nyps aldrig längre men dunkar sitt huvud i golvet när han blir arg eller ledsen när man säger nej till något. Sen blir han förtvivlad för att det gör ont och vill kramas o sen är han lycklig igen...fast med ett nytt blåmärke i pannan.

Han visslar ibland och "sjunger" (hummar) till musik och svänger på huvudet o gungar med knäna, haha.

Han gillar att hoppa i sängen, att leka ge-och-ta lekar, göra indianljud med handen framför munnen, prata och tuta i tomma hushållsrullar, gömma sig och man letar/jagar efter honom, peka med pekfingret på allt han ser och att spela piano och trummor. Och han har tvångstankar att han måste lyfta o bära allting som är stort o tungt.

Han småspringer ofta och har blivit mycket bättre på det. Ibland går han uppför trappan utan att krypa, och går istället med en fot på varje trappsteg fast då får man hålla honom i handen. Han tar sig upp på köksbordet genom att dra ut en stol och häva sig upp på den först. Han sätter sig själv gränsle över sätet på sin gåbil och puttar själv med sina fötter både framåt o bakåt.
Han sparkar på en mjuk fotboll som vi har och gillar att jaga den eller kasta den.
Han nickar med huvudet ibland när man pratar med honom.

Nu har han nio tänder, kindtanden som kom senast var den 'värsta' av dom alla hittills..

Han e fortfarande blyg för människor (ler gärna mot dem men vill absolut inte komma nära) men är inte alls blyg eller rädd för att gå iväg och utforska själv. Släpper man t.ex. lös honom i parken eller i bågskyttehallen så bara travar han snabbt iväg på egna äventyr..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar