tisdag 29 januari 2013

Liam 8 månader!

Idag blir Liam 8 månader gammal!

Man börjar se mer o mer av hans personlighet. Han har både ett hetsigt humör och en massa humor och skrattar mycket. Ett par nätter har jag vaknat av att han ligger i sitt rum och skrattar för sig själv en stund innan han somnar om igen.

Han säger alltid Mmmm högt när han äter något han gillar. Mest tycker han om att äta riktig mat i små bitar från våra tallrikar, som fisk, kyckling och grönsaker. Däremot vägrar han att öppna munnen för vanlig slät bebismat, den är ju inte 'på riktigt' tycker han.

Han tycker om att titta på och känna försiktigt på smycken, speciellt fina halsband. Att titta o känna på tryck och mönster på kläder är också kul tydligen. Han är fortfarande fascinerad av all elektronik, särskilt det som han inte får lov att röra. Att titta i böcker har han också börjat tycka om. Han älskar fortfarande att bada, o kan nu förflytta sig i badet hasande eller snurrande på rumpan i vattnet utan att välta, och även ställa sig upp.

20130127_213306

20130127_213303

Han tycker om att slå på leksakstrumman och kastar saker jättelångt. Han har börjat pilla mycket med små detaljer på leksaker och studerar tunna snören och små muttrar med stor koncentration. Han tycker om att leka tittut och älskar fortfarande att bli skrämd så att han hoppar till i hela kroppen. Han skrattar högt när någon låtsasbiter/tuggar på hans fingrar.

Han drar sig upp till stående själv, står upp med bara en hand som stöd och har börjat gå längs med och runt hörn på möbler. Han försöker även stå själv utan att hålla i sig eller vänder sig bort från möbeln och tar plötsligt ett steg åt andra hållet (och trillar såklart och slår sig). Han kan själv sätta sig ner från stående om han gör det försiktigt, oftast går det lite fort och huvudet slår i. Han växlar jättesnabbt mellan liggande och sittande läge. Han militär-ålar på armbågarna/kryper snabbt. Och kan med lite möda krypa uppför 1 trappsteg på egen hand men inte 2.

Han har fortfarande sitt röda hår och sina grönaktiga ögon som liknar morfar Peters. Håret har blivit längre men är fortfarande tunnt och fjunigt. Tre tänder har han i samlingen nu.

Han är bra på att aktivera sig själv men har även fått en släng av separationsångest. Han har allid koll på var vi är o vad vi gör; om jag går ut i köket kryper han efter. Eller så kan man upptäcka när man vänder sig om för att titta på honom att han redan tittar på en och ler mot en. Han skiner upp när han får syn på katterna men de är inte riktigt lika förtjusta i honom ännu. Han är otroligt kittlig på ryggen och magen. Han vägrar numera blöjbyte i liggande ställning så vi gör det helt enkelt när han står upp nu. Nu sover han nästan aldrig längre än till max kl 9 på morgonen. Oftast vaknar han mellan 8 o 9, borta är sovmorgnarna till kl 11.
Han har medvetet börjat hjälpa till med vissa saker, som att klä på sig. Då böjer o sträcker han på armar o ben av sig själv vid rätt tillfällen för att det ska gå smidigare.

Han gör en hel massa ljud med munnen och tungan; säger mycket äääh, hej, mamma, pappa, dadda och blabla.

Han börjar tröttna på nappen o spottar ofta ut den för han tycker väl inte att den duger längre. De senaste månaderna har han bara fått den vid bilturer men nu behövs den tydligen inte alls längre. Han suger på tummen och pekfingret istället; alltid vänster hand. Snutten har också blivit allt viktigare. Det märks supertydligt att den är trygghet för honom, han håller snutten i ena handen och trycker & gnuggar den mot ansiktet och tar samtidigt tummen på andra handen.
Han har blivit mer intresserad av att sitta i famnen och gosa, även om han fortfarande blir rastlös snabbt och börjar sträcka sig efter fjärrkontroller och vill krypa iväg.

20130128_145822hh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar